besparen, duurzaam leven, Financieel avonturier, personal finance

Zeven manieren om geld te besparen op reiskosten bij een hoog aantal km woon-werkverkeer.

Voor mijn werk reis ik per dag 170 km. Dat maakt dat ik per maand alleen qua werk al wel 3000 km aan afstand moet overbruggen. Hierin krijg ik wel een tegemoetkoming vanuit mijn werk, maar toch moet ik privé nog een behoorlijke duit bijleggen. Het loont dus om te kijken naar manieren om de reiskosten te reduceren.

Zelf ben ik erg gebonden aan tijden door de langere reistijd, mijn werktijden en de openingstijden van de lokale kinderopvang. Hierdoor heb ik een kleine tijdsmarge en valt de mogelijkheid van het OV voor mij af en wordt carpoolen ook lastiger.
Hierdoor ben ik gaan kijken naar andere mogelijkheden om mijn kosten te verminderen.
Zo heb ik met mezelf de afspraak gemaakt dat ik nooit meer (tenzij bij een noodgeval) ga tanken langs de snelweg. Ik zoek liever de onbemande en lokale benzinepompen op. Dat is ook nog mooi meegenomen voor de lokale economie.
Een ander middel voor mij om geld te besparen is het aanpassen van mijn rijstijl. Zo rijd ik o.a. nog max. 110 km/u op de snelweg. Dit maakt dat ik op dezelfde tank extra kilometers kan maken. Ook probeer ik de adviezen vanuit ‘het nieuwe rijden’ toe te passen. Naast financiële voordelen, verminder ik op deze manier ook mijn ecologische voetafdruk.

Misschien maak jij ook vele kilometers voor je werk. Hieronder volgen een aantal tips die jou wellicht ook kunnen helpen om te besparen.

1. Onderhandel over je reiskostenvergoeding.
2. Onderzoek of het een mogelijkheid is om een dag thuis te werken.
3. Ga met het openbaar vervoer. Soms is het voordeliger om een jaarkaart te nemen voor het OV. Bovendien zou je in het OV nog door kunnen werken, waardoor je ook nog tijd uitspaart (tijd is ook geld) en het is beter voor het milieu.
4. Onderzoek of je met collega’s uit de buurt of langs de route kunt carpoolen.
5. Als je geen collega’s hebt die in de buurt of langs de route wonen kun je ook kijken of je bijv. via blablacar.nl samen kunt rijden.
6. Pas je rijgewoontes aan en ga voor ‘het nieuwe rijden’. Door een zuinige rijstijl te hanteren kun je tot wel 10% besparen op de benzinekosten. Daarbij is het duurzamer en voorkomt het slijtage op auto-onderdelen.
7. Kies voor de lokale of onbemande benzinepomp. Benzinepompen langs de snelweg zijn vaak veel duurder. Via bijv. www.tankje.nl kun je zoeken naar het tankstation in de buurt met de laagste prijs.

Hoe bespaar jij op je reiskosten?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6 gedachten over “Zeven manieren om geld te besparen op reiskosten bij een hoog aantal km woon-werkverkeer.”

  1. De beste manier om reiskosten te besparen is dichter bij je werk te gaan wonen of dichter bij huis te gaan werken. Ik heb dat gedaan (het 1ste) en bevalt uitstekend. Ik persoonlijk zou er niet aan moeten denken 170 km elke op en neer naar mijn werk..

    Like

  2. Het nieuwe rijden pas ik ook al een tijdje toe. Heerlijk vind ik het tegenwoordig. Tanken bij een onbemande pomp scheelt ook veel inderdaad. Voor mij is reizen met het OV een prima alternatief, maar relatief duur mits ik een abonnement neem, maar ja de auto is er toch al. Zonder wordt hem niet voor ons. Met het OV moet ik overigens wel overstappen en ik heb zelfs gehoord dat het intercity station waar ik gebruik van maak in de toekomst mogelijk opgeheven wordt. Dan wordt het OV ineens minder praktisch.

    Like

  3. Wij verhuizen naar een andere regio en ik heb mijn huidige baan opgezegd om ook straks weer dichtbij huis te werken. De reiskostenvergoeding in het onderwijs is dramatisch en het zou mij flink geld kosten als ik bij mijn huidige werkgever was gebleven. Al vind ik de tijd die je kwijt bent aan reizen vooral erg zonde.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s