administratie, besparen, bloggen, budgetteren, consuminderen, Financieel avonturier, geld, levenskunst, personal finance, podcast, sparen

Zelfbeheersing en financiën; hoe ik mijzelf steeds beter leer beheersen tegen impuls aankopen

“Onthoud: Ons gebrek aan zelfbeheersing komt doordat we onvoldoende rekening houden met de toekomst – omdat we ons er niet emotioneel mee verbonden voelen – en onvoldoende wilskracht hebben om de verleidingen van het verleden te weerstaan.”

Uit het boek:  Geld en gedrag – Hoe je de psychologie van geld in je voordeel kan gebruiken van Dan Ariely & Jeff Kreisler

Deze zin uit het boek Geld en gedrag heeft me aan het denken gezet. Een gebrek aan zelfbeheersing was en is mijn grootste struikelpunt als het op het gebied van financiën aankomt.
Het iets WILLEN hebben op korte termijn voelt voor mij vaak zoveel belangrijker dan een vaag idee op de langere termijn. Als ik er niet om denk dan heb ik in the heat of the moment zo weer een online bestelling geplaatst (het liefst met afterpay, want dan kan ik het voor mijzelf nog goedpraten dat het bij het budget voor de volgende maand hoort).

Gelukkig gaat het boek van Dan Ariely nog verder:
“Hoe kunnen we er dus voor zorgen dat we meer zelfbeheersing krijgen? Door een connectie te creëren met onze toekomst en verleiding te weerstaan.”

Het verleden
Toen ik destijds de keuze maakte om mijn financiën op de rit te krijgen, werd deze keuze gemaakt uit een gevoel van ongenoegen en angst. Ongenoegen over het feit dat het me maar niet lukte om als volwassen vrouw gezond met geldzaken om te gaan; het tastte mijn zelfvertrouwen aan. Ook voelde ik mij angstig over de toekomst; ik had nu immers een dochter waar ik verantwoordelijk voor was en die ik het beste wilde geven?

Lees hier meer over de keuze om de angst voor geldzaken onder ogen te zien.

De toekomst
Het ongenoegen en de angst zijn voor mij uiteindelijk de motivatie geworden om financieel iets van mijn leven te maken. Ik heb het omgedraaid naar iets positiefs door voor mijzelf te gaan fantaseren hoe ik zou willen dat mijn leven er over 10 jaar uit zou zien (oftewel een verbinding gemaakt met mijn toekomst). Dit heb ik gedaan door een mindmap te maken en een concreet plan van aanpak met doelen. Als stok achter de deur heb ik dit plan met een goede vriendin gedeeld, zodat ik verantwoording af kan leggen over mijn keuzes.

Iets wat mij heel erg helpt in het behouden van zelfbeheersing is het zichtbaar en tastbaar maken van mijn toekomst. Het mijzelf gemotiveerd houden doe ik op verschillende manieren:

1. Krijtbord met doelen
In mijn woonkamer hangt een krijtbord waarop maandelijkse, haalbare doelen staan beschreven. Dit evalueer ik maandelijks en pas het vervolgens aan. Doordat ik deze doelen meerdere keren per dag zie, blijft het actueel. Het helpt ook dat de doelen zwart op wit staan; hierdoor voelen ze sterker dan dat ze alleen in mijn gedachten bestaan.
Ook werk ik met jaardoelen. Zie ook mijn blog over de voortgang van de jaardoelen van 2018.

2. Internetbankieren
Ik bekijk dagelijks mijn digitale bankomgeving (waar ik een soort van spaardoelen heb gecreëerd). Hierdoor houd ik volledige overzicht en blijf ik gemotiveerd.

3. Educatie = motivatie
Het helpt mij om alles wat los en vast zit te lezen/kijken/luisteren rondom het onderwerp financiën. Zo luister ik tijdens mijn autoreis (120 minuten per werkdag) vaak podcasts, lees ik veel boeken en blogs en kijk ik op tv/internet documentaires rondom dit onderwerp.

4. Bloggen
Door te bloggen over mijn favoriete onderwerp, houd ik dagelijks de verbinding met mijn toekomst. Het dwingt mij om over mijn eigen gedrag en keuzes na te denken en om mij hieraan te houden. “Walk the talk”.

Overige dingen die ik doe om mijn zelfbeheersing te bewaren zijn:
– ik heb maar een kleine buffer waar ik direct bij kan, de rest van mijn spaargeld heb ik bij raboperiode sparen (daar kan ik pas na 30 dagen bij)
– niet meer online shoppen (mijn grootste valkuil)
– geen afterpay of andere constructies
– stick to budget (op is op) ook al betekent dat dat ik bepaalde dingen niet meer kan doen
– iets wat ik graag wil hebben op een wensenlijst zetten; is het na 14 dagen nog steeds zo nodig/leuk/belangrijk dan kan ik het kopen. Ik zie vaak dat dan de belangrijkheid van het product is afgenomen, waardoor ik het niet meer nodig heb.

Hoe beheers jij jezelf als het om geld gaat?

Leestip
geldengedrag

 

13 gedachten over “Zelfbeheersing en financiën; hoe ik mijzelf steeds beter leer beheersen tegen impuls aankopen”

 1. Leuk artikel, dit boek staat ook nog op mijn lijst met boeken die ik nog wil lezen. En nu ik jouw artikel lees wordt dat gevoel alleen nog maar sterker, dus binnenkort maar weer eens iemand naar de bieb sturen voor me!
  Ik denk idd eerst goed na over of ik er wel echt blij van wordt en of ik het echt ga gebruiken. En of ik misschien niet tóch zonder kan. Zo werd ik laatst nog verleid voor een cursus prof. budgetcoach terwijl ik mijn buffer nog moet opbouwen. Lijkt me erg leuk om mensen te begeleiden maar na het zien van de proefles, dacht ik; ok laat maar! Het was zo technisch dat het me al niet meer interesseerde. Alleen leek het papiertje me leuk om te hebben.
  Maar uiteindelijk heb ik toch diezelfde dag nog besloten om het niet te doen. Scheelde weer 600 of 400 euro (ligt eraan waar je hem wilde volgen).

  Like

 2. Met mijn zelfbeheersing gaat het op en af. Er zijn tijden dat het goed gaat en dat ik mezelf prima in de hand heb. Geen impulsinkopen, goed nagedacht over boodschappen Maar net zoveel periodes dat het niet lukt. Mooie tips om aan die zelfbeheersing te werken.

  Like

 3. Het is bij mij alles of niets. De ene keer baal ik bij wijze van spreken al als ik 5 cent heb laten vallen en het muntje niet meer terug kan vinden. En de andere keer ga ik helemaal los en koop ik alles wat los en vast zit. Ik heb het geaccepteerd, zo zit ik in elkaar. Helaas zit ik nu in die laatste fase en is het hoog tijd om de knop weer een poosje om te zetten. Want uitgeven gaat zo veel makkelijker dan dat bedrag weer bij elkaar sparen 😏.

  Like

 4. Leuk artikel! Ik herken die impuls-aankopen wel maar heb er niet zo veel meer mee. Hecht de afgelopen jaren steeds minder waarde aan al die spullen… Geef overigens wel (te) veel geld uit aan reizen 😉

  Like

 5. Mij helpt het vooral om mezelf bewust te zijn van m’n gedrag. Ik heb niet veel nodig en weet dat ook, maar ik weet ook dat als ik minder goed in m’n vel zit, ik meer kan gaan kopen (of eten, of hangen). Daar moet ik mezelf dan weer even uithalen. Ook vind ik het makkelijker om niets te kopen dan elke keer keuzes te maken. Dus als ik niets koop, gaat dat gemakkelijk. Koop ik een periode wel dingen, dan gaat dat ook heel gemakkelijk. En dan is het dus weer een kwestie van bewust die knop omzetten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s