administratie, besparen, budgetteren, doelen, Financieel avonturier, geld, personal finance, schulden, sparen

Tussenstand van mijn financiële jaardoelen

Financiële doelen 2018

Elk jaar stel ik mezelf rond de jaarwisseling een aantal doelen in de hoop mijn leven zo bewust een positieve richting te geven. Dit jaar besloot ik dat het tijd was geworden om orde op zaken te stellen rondom mijn financiën (want dat was wel nodig). Lees hier hoe het gaat met de voortgang van mijn financiële doelen en hoe ik dit heb bereikt.

Mijn doelen

Doel 1: Op 1 Jan 2019 staat er 2000 euro op mijn bufferspaarrekening.

Doel 2: Op 1 januari 2019 heb ik mijn krediet van 1000 euro op mijn betaalrekening afgelost

Doel 3: Ik los zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor 1 jan 2019, mijn krediet bij O. volledig af.

Doel 4: Op 1 januari 2019 staat er minimaal €1750 gereserveerd op de spaarrekening auto.

De afgelopen maanden heb ik diverse manieren uitgeprobeerd om meer grip te krijgen op mijn financiën. Zo heb ik meerdere spaarrekeningen geopend met verschillende spaardoelen of reserveringen voor bijv. de auto. Hier maak ik aan het begin van de maand een bedrag naar over. Ik weet zo onderhand van mezelf dat als ik dat aan het einde van de maand doe, er meestal weinig van over is.

Door strak te budgetteren (lees hier hoe ik budgetteer d.m.v. meerdere bankrekeningen) is het mij tot nu toe gelukt om een aantal grotere financiële tegenvallers op te vangen en te sparen en kredieten af te lossen. Hiervoor heb ik deels de 7 babysteps van Dave Ramsey gevolgd.

Na het sparen van €1000 euro buffer, ben ik versneld mijn krediet bij O. af gaan aflossen (dit omdat ik hier veel rente aan kwijt was). Na het aflossen van mijn schuld ben ik weer gaan sparen voor mijn 3 – 6 maanden buffer (mijn uiteindelijke doel is €10000). Voor dit jaar heb ik mijn doel op €2000 gezet.

Tussenstand

Waar sta ik nu?

Doel 1 is behaald. Er staat €2000 op mijn spaarrekening.

Doel 2 verwacht ik in januari te kunnen voltooien d.m.v. de jaarafrekening van de energie. (Ik betaal maandelijks wat extra en doordat ik jaarlijks van leverancier wissel krijg ik de welkomstbonus nog terug)

Doel 3 is in april behaald.

Doel 4 is nog niet behaald. Hier zal ik de laatste 4 maanden van het jaar voor sparen.

Conclusie

De conclusie is dat mijn financiële doelen ondanks de grote tegenslagen prima op schema liggen. Ik verwacht dat ik aan het eind van het jaar al mijn doelen behaald heb (en waarschijnlijk zelfs nog meer).

Stel jij ook financiële doelen op? Hoe staat het daar mee?

11 gedachten over “Tussenstand van mijn financiële jaardoelen”

 1. Zeker. Diverse doelspaarrekeningen. Vorige week juist samengevoegd tot 1 grote hoop. Potjes zaten vol, vond t genoeg. Ivm meer rente bijna alles overgeboekt naar moneyou. Nog een klein beetje sparen bij de ING voor een kleine buffer en daarna kunnen we ook extra gaan aflossen bij duo en hypotheek en meer investeren. Een goed financieel jaar 😉

  Like

   1. extra aflossen heeft qua rendement totaal geen zin! wij krijgen nu zelfs geld toe.. :p voor betalen via automatisch incasso krijg je 0,77 korting.. onze rente bedraagt deze maand 0,46… dus ik maak zelfs 33 cent winst :p we lossen al 100 per maand af ivp de verplichte 60 (voor ons) wil er gewoon sneller vanaf.. eigenlijk t liefst nog dit jaar als t lukt, maar dat denk ik niet 😉 (willen ook nog andere dingen.. nieuwe tuinset, nieuw zonnescherm, nieuwe parasol, nieuw matras.. je ziet t.. allemaal dure dingen.. :p geen idee of dat er allemaal dit jaar nog komt of pas volgend jaar of nog later :p) extra aflossen heeft dus geen prioriteit.. maar ikw il er gewoon vanaf.. wil van die maandlast af van 100 per maand. qua rendemenwt is t juist niet verstandig om versneld af te lossen of extra.. 😉 wij betalen nu idd 0,12% rente… over een kleine4000 euro nog.

    Like

 2. Ik neem aan dat je rente betaalt voor je krediet op je betaalrekening?

  Mag ik vragen waarom je dat niet eerst aflost voordat je aan het opbouwen van spaarpotjes begint (op die eerste duizend euro na, dan), waarbij ik even verwijs naar het lijstje van Ramsey?

  Overigens, in een reactie op dertigermetkids: Ik had ook nog een studieschuld toen ik begon met het extra aflossen van mijn hypotheekschuld bij de bank. Hierop heb ik één keer een aflossing gedaan toen ik daar nog rente over betaalde, dat was toen zo’n 3% als ik het me goed herinner. In de laatste twee jaar dat ik deze schuld nog had heb ik niet meer extra afgelost, de rente was toen 0%, namelijk. Ik keek dus puur naar rendement.

  Liked by 1 persoon

  1. Dat mag ☺️ Ik houd van kritische vragen. Klopt ik betaal daar ook rente voor. Ik denk dat het te maken heeft met ‘betaalpijn’. Ik zie mijn spaarrekening graag groeien. Dit geeft rust, maar ook omdat ik nog nooit geld op de spaarrekening heb gehad. Dan voelt het ‘zonde’ om dat krediet af te betalen (denkfout 😉 ik weet het). Door het met de energieteruggave op te lossen voelt het minder stressvol.

   Liked by 1 persoon

 3. Fijn dat je zo goed op schema ligt! Onze verschillende potjes lopen ook goed vol en we leggen ook zoveel als gepland in op onze beleggingsrekeningen. Volgende maand een flinke dip in verband met onze vakantie, maar heel fijn dat dat geld al apart staat 🙂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s