besparen, budgetteren, consuminderen, duurzaam leven, maaltijd preppen, meal preppen, moederschap, moestuin, personal finance, time-management

Meal preppen (vriezer maaltijden maken) Wat is het en wat levert het op?

Wat is meal preppen?
Meal preppen betekent dat je meerdere maaltijden voorbereidt op één moment, zodat je altijd een (gezonde) maaltijd in de vriezer/koelkast hebt te liggen.
Meal preppen heeft veel voordelen. Door vooraf een (week)menu te maken, kun je veel tijd en geld besparen. Ook zorgt het ervoor dat je gezonder gaat eten en gaat het voedselverspilling tegen.

Wat zijn de voordelen van meal preppen?

1. Tijd besparen
Door in 1 keer grote hoeveelheden te koken bespaar je veel tijd. Het kost evenveel tijd om 1 portie rijst te koken i.p.v. 6 porties. Ook is het minder stressvol om 1 keer naar de winkel te gaan om boodschappen te doen i.p.v. dagelijks.

2. Geld besparen
Door bewust een weekmenu te maken kun je aan de hand van een boodschappenlijst precies datgene aanschaffen wat je nodig hebt. Nu je maar 1 keer naar de winkel hoeft, kun je jezelf beschermen tegen impulsaankopen. Ook is het vaak goedkoper om producten in grote hoeveelheden te kopen dan in kleinere porties.
Daarbij bespaart het nog gas/energie/elektriciteit, omdat je alles in 1 keer klaarmaakt.

3. Minder voedselverspilling
Ingrediënten die je overhoudt, kun je weer gebruiken voor andere maaltijden uit het menu. Zo gebruik je alles en verspil je niets.
Nu ik een moestuin heb, heb ik soms in één keer een hele hoop dezelfde groenten. Het overschot verwerk ik in een soep (bijv. mijn courgettes en tomaten). Dit vries ik in.

4. Gezonder eten
Aangezien er in de vriezer genoeg gezonde maaltijden liggen, kan je je neiging fast food te eten makkelijker onderdrukken. Zo pak je sneller een gezonde maaltijd.

5. Minder stress
Als je laat en vermoeid thuiskomt uit het werk (en al dan niet een vermoeide peuter aan je been hebt hangen), dan is er niets vervelender en stressvoller dan koken. Het is fijn dat je op deze momenten niet meer hoeft na te denken over wat je gaat eten, maar alleen maar een maaltijd hoeft op te warmen.

Lees hier hoe ik de vakantieperiode gebruik om mezelf voor te bereiden op de drukke periode die weer komen gaat door meal preppen en ontspullen.

Meal preppen; hoe pak ik dat aan?

1. Zorg voor voldoende herbruikbare bakjes
2. Zoek naar geschikte recepten; stel aan de hand hiervan een weekmenu samen. Tip: op pinterest staan vele voorbeeld weekmenu’s
3. Haal de producten uit de winkel/moestuin/bij de boer/op de markt
4. Kies een rustig moment (bijv. zodra de kinderen op bed liggen of een zondagmiddag) waarop je de maaltijden kunt bereiden
5. Vries de maaltijden in of zet ze in de koelkast

Kijk op mijn pinterestbord voor mealprep recepten.

MEAL PREPPEN (VRIEZER MAALTIJDEN MAKEN) WAT IS HET EN WAT LEVERT HET OP_ (1)
Meal preppen; maaltijden invriezen

4 gedachten over “Meal preppen (vriezer maaltijden maken) Wat is het en wat levert het op?”

 1. lijkt me vreselijk in t weekend een halve dag kwijt te zijn aan vanalles koken, maar ja heb makkelijk praten ik werk thuis. overdag wat voorbereiden (vlees uit de vriezer en eventueel aardappels of groente vast snijden en klaarzetten) en om 17u koken (ook al lopen er soms 5 kids om me heen, ben er aan gewend en de kids ook) en om 17.30 eten, vaak eten opvangkindjes mee. ik maak wel een weekmenu en doe 1 x per week boodschappen, dat bespaart tijd en geld, maar mn weekend ga ik niet verspillen aan koken (als je er doordeweeks geen tijd voro hebt is t heel anders dus t is geen oordeel!! )

  Like

  1. Ja in jouw situatie kan ik me voorstellen dat dat prettiger werkt. Als ik thuiskom uit mijn werk (om 18 uur), dan wil mijn dochtertje maar 1 ding: aandacht en knuffels 🙂
   Zelf vind ik het fijn om nog even qualitytime met haar te hebben, voordat ze weer op bed gaat.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s