administratie, besparen, budgetteren, Financieel avonturier, geld, personal finance, sparen

Hoe meerdere betaalrekeningen kunnen helpen bij het budgetteren (variant op enveloppensysteem van Dave Ramsey)

“A budget isn’t about restricting what you can spend. It gives you permission to spend without guilt or regret”

Korte uitleg
Met het enveloppensysteem wijs je een bepaald budget toe aan een bepaalde categorie. Dit budget bepaal je o.a. aan de hand van je inkomsten en uitgaven. Om je budgetten te bepalen kies je de categorieën die voor jou van belang zijn (bijv. boodschappen, benzinekosten, uitjes, verzorgingsproducten, kleding, uit eten gaan, etc. etc.).

Mijn budget voor 2 personen (volwassene en kind)
Boodschappen/verzorging €90 per 2 weken
Benzinekosten €90 per week
Uitjes/overig  €100  per maand
Kleding voor mijzelf €75 per maand
Kleding voor mijn dochter €75 per maand

Voor elke categorie pin je elke week/maand/kwartaal contant het budget en dat stop je in de envelop. Zo heb je altijd een overzicht van het geld dat je nog te besteden hebt. Als het geld op is dan is het op en kun je het niet meer anders besteden. Makkelijk toch?

Ik ben ervan overtuigd dat het enveloppensysteem een uitkomst kan zijn voor heel veel mensen. Voor mij was echter de handicap in dit systeem dat ik contant geld te makkelijk uitgaf, omdat het gevoelsmatig geen waarde had.
Daarbij viel ik hierbij regelmatig in mijn oude valkuil van het creatief boekhouden; ik gebruikte makkelijk even geld uit de ene envelop voor wat anders. Ook werd ik creatief in het onlineshoppen door gebruik te maken van bijv. afterpay om zo mijn budgetten te omzeilen. Door de combinatie van contant en digitaal geld raakte ik het overzicht snel kwijt en gaf ik het op.

Meerdere betaalrekeningen
Om voor mijzelf duidelijkheid te creëren met minder mogelijkheden voor creatief boekhouden, heb ik naast mijn gewone betaalrekening nog 5 verschillende betaalrekeningen geopend; voor elk budget 1 rekening met eigen bankpas. Naar deze rekeningen wordt automatisch per week/maand/kwartaal het bedrag over gemaakt wat gebudgetteerd is. Zo heb ik er geen omkijken naar. Dit betekent voor mij dat ik 6 betaalrekeningen heb.

Rekening 1: Inkomsten en vaste lasten. Op deze rekening komen al mijn inkomsten binnen en worden vaste lasten afgeschreven.
Rekening 2: Boodschappen; hier wordt elke 2 weken €90 op gestort
Rekening 3: Benzinekosten; hier wordt elke week €90 op gestort
Rekening 4: Uitjes/overig; hier wordt elke maand €100 op gestort die ik vrij mag besteden
Rekening 5: Kleding; elke maand wordt hier €75 op gestort
Rekening 6: Kleding dochter: elke maand wordt hier €75 op gestort

Om dit systeem voor mij te laten slagen heb ik met mezelf een aantal regels en beloningen afgesproken
– afterpay is NOT DONE; als ik iets van internet wil bestellen, dan moet ik het direct kunnen betalen van de juiste bankrekening
– op is op; als ik door mijn boodschappenbudget heen ben, dan zal ik bijv. uit mijn voorraad moeten eten en niet het geld vanuit een ander budget lenen
– geld dat ik overhoud vanuit de budgetpost boodschappen en benzine mag ik vrij besteden (meestal gaat dit naar de spaarrekening).

Kosten
De kosten zijn bij mijn bank €1,50 per rekening per maand. Toch kan dit voor mij uit. Er zijn banken waarbij je gratis meerdere betaalrekeningen kunt openen.

Hoe budgetteer jij?

farmto table (4)

9 gedachten over “Hoe meerdere betaalrekeningen kunnen helpen bij het budgetteren (variant op enveloppensysteem van Dave Ramsey)”

 1. Sinds kort heb ik een tweede betaalrekening, de eerste is voor inkomsten en vaste laste, de tweede voor leefgeld. Weet nog niet goed of dit beter werkt, ook al omdat in de zomer, en met heet weer, mijn bestedingspatroon wat afwijkt. Maar leek me goed idee.

  Liked by 1 persoon

 2. Fijne tips! Wij hebben een betaalrekening voor de vaste lasten en een betaalrekening voor boodschappen. Voor kleren, auto, zorgkosten, vervanging apparatuur ed, en de vakantie hebben wij aparte (gratis) spaarrekeningen via Knab. Als we een uitgave doen betalen we dit van de vaste lasten rekening en boeken we het bedrag meteen over vanuit de betreffende spaarrekening. Ik vind het een ideaal systeem en we hebben al een aantal mensen in onze omgeving overtuigd die nu hetzelfde toepassen 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. En zijn de mensen uit jullie omgeving ook enthousiast? 🙂 Ook bij jullie manier kan ik me heel goed voorstellen dat het werkt!
   Zelf heb ik wel verschillende spaarrekeningen voor verschillende doelen. Waarvan 2 spaarrekeningen waar ik pas na 30 of 90 dagen aan kan komen… dit om te spontane aankomen te voorkomen (ik ken mezelf een beetje haha).

   Like

 3. Wij hebben een rekening bij BUNQ, kosten per maand zijn € 8,– daar tegenover staat wel dat je onbeperkt 25 rekeningen kan openen. Iedere rekening kan je een andere naam geven. Mijn man krijgt best vroeg in de maand zijn salaris en sommige automatische incasso’s worden dan verhoudingsgewijs laat overgeschreven. Hiervoor heb ik een rekening met late incasso’s.
  Rekening voor vakantie, rekeningen voor de kinderen, rekening voor boodschappen, rekening voor autokosten, rekening voor sparen, rekening voor onverwachten uitgaven ect. Je kan dus meer rekeningen openen en gebruiken dan je waarschijnlijk kan verzinnen, ideaal.
  Nadeel van BUNQ is wel dat je geen contant geld kan storten, opnemen is geen probleem.

  Like

 4. Hoi. Leuke blog! Ik doe het ook al een tijdje ongeveer zo. 1 betaalrekening waar mijn inkomen wordt gestort en waar de vaste lasten afgaan. En 1 *leefgeldrekening met pasje. Daar schrijf ik dan iedere week mijn leefgeld over. Meestal is dat ca. 75 euro. Incl benzinekosten per maand ca. 50 euro. Ik heb mijn auto niet nodig voor mijn werk, ik woon nl. om de hoek. Dat scheelt een hoop. Ook boek ik idd aan het begin van de maand een bedrag van ca. 200 euro over naar mijn spaarrekening. Helaas gaat dat eind van de maand toch nog naar de vaste lasten rekening/leefgeldrekening. tsja…er komt nou eenmaal niet echt veel binnen als inkomsten….maar….ook is er zeker het nadeel van het overboeken per app. / internet… het is makkelijk, je staat bij de kassa en oeps..nog even een boodschap en rekening leeg. snel overboeken van de spaarrekening….De app verwijderen is geen optie, is vaak toch nodig vind ik. Nu heb ik dus een spaarplan geopend bij DELA..ik spaar 25 eurp per maand en kan er geheel niet aankomen! Voor 10 jaar lang! 10 jaar is relatief zo voorbij en ik heb gemerkt dat de afgelopen 10 jaar ik dat dus niet bij elkaar spaar op de oude manier.Plus nog ietwat meer rente dan de banken en voila…ik heb over 10 jaar toch een klein potje extra! Verder leef ik prima hoor, redt het allemaal net, maar doe toch nog wel leuke dingen…. gr. L.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s