administratie, alleenstaand ouderschap, besparen, budgetteren, consuminderen, duurzaam leven, Financieel avonturier, levenskunst, maaltijd preppen, minimaliseren, moederschap, ontspullen, time-management

Vakantie is… voorbereiding

Vakantie dreamlist
Mijn vakantie is vandaag om 16 uur officieel begonnen. Naar dit moment heb ik lang toegeleefd. Alleen de voorpret geeft al een vakantiegevoel op zich. De vakantie is voor mij een tijd van ontspanning, een tijd van veel plezier met mijn dochter, een tijd van het aanpakken van achterstalling onderhoud (zoals mijn overwoekerde moestuin), maar ook een tijd van voorbereiding voor de drukke tijd die weer komen gaat.

Het alleenstaand moederschap zorgt er voor dat ik over het algemeen veel ballen heb hoog te houden. Dit is soms een pittige kluif. Om deze uitdaging voor mijzelf wat makkelijker te maken doe ik op de wat rustigere momenten (zoals nu in deze vakantie) voorwerk. Zo maak ik mijn leven op de momenten dat het erg hectisch is een stuk leuker.

Maaltijd preppen
Ik vind goed eten belangrijk. Na mijn werk lukt het me vaak niet om te koken, omdat ik laat thuis ben en mijn dochter graag de volledige aandacht heeft (je kunt je wel een beetje voorstellen hoe dat tafereeltje er met een 2 jarige eruit ziet). Voor deze werkdagen zorg ik ervoor dat ik een vriezer vol met maaltijden heb die ik zo kan opwarmen.
Deze maaltijden kook ik ’s avonds en in de vakanties in grote hoeveelheden vooruit en die vries ik per portie in. Vaak kook ik doelbewust extra, zodat ik nog wat over heb om in te vriezen. Mijn vriezer is nu zo goed als leeg. Mijn doel voor de vakantie is om deze weer met verschillende maaltijden te vullen. Suggesties voor makkelijke, low budget, gezonde doch lekkere maaltijden hoor ik graag ­čÖé

PS: een groot voordeel van maaltijd preppen is dat het veel geld bespaard.

Ontspullen
Het afgelopen jaar heb ik ontzettend veel spullen weggegeven/verkocht/weggegooid. Hierdoor is mijn huis een stuk overzichtelijker geworden. Het hebben van minder spullen heeft veel voordelen. De spullen die ik heb, daar ben ik echt blij mee. Ook maakt het dat ik bewuster omga met welke spullen ik wel en niet wil hebben. Hierdoor geef ik minder geld uit aan dingen die ik het achteraf niet wilde hebben. Doordat ik minder spullen heb, heb ik ook minder troep in huis, met als gevolg: een opgeruimder huis dat makkelijker schoon te houden is. Door alle verhuizingen heb ik nog een zolder VOL met troepjes. Hier wil ik meer dan driekwart van wegdoen. Ook wil ik nog een tweede ronde door mijn huis gaan om te kijken welke spullen ik niet gebruik. Mijn voornemen is om elke dag van mijn vakantie (dat zijn er 24) een doos/tas/zak te vullen met spullen om weg te doen. Zo heb ik aan het einde van mijn vakantie een opgeruimd huis, dat veel makkelijker schoon en netjes te houden is.

8 gedachten over “Vakantie is… voorbereiding”

 1. Ik heb wel een recept voor je! Hieronder met alleen paprika, maar ik doe er zelf vaak nog wortelen en andere groenten door (zolang het erbij past). Goed in te vriezen en niet duur.

  Ingredi├źnten (voor 2 – 3 personen)

  – 180 gram quinoa
  – 2 blikjes tomatenblokjes
  – klein blikje ma├»s (verse ma├»s gebruiken kan natuurlijk ook)
  – blikje zwarte bonen (goed afspoelen!)
  – 1 ui
  – 2 tenen knoflook
  – 1 paprika
  – 1 eetlepel komijnpoeder
  – 1/2 eetlepel korianderpoeder
  – 1/2 eetlepel chilipoeder
  – 1/2 eetlepel zout
  – 1/2 liter water
  – olijfolie

  Voor erbij:

  – avocado
  – verse koriander

  Stappen

  1. Snijd alles, was quinoa (anders wordt het een beetje zurig)
  2. Zet het vuur hoog
  3. Bak de uitjes tot ze glazig worden
  4. Voeg knoflook en paprika toe (beste grof gesneden, maar hangt af van je smaak. Het moet 40 min koken straks)
  5. Voeg kruiden toe, bak kort mee zodat de smaken loskomen. Niet te lang want dan brandt het aan
  6. Voeg tomatenblokjes toe
  7. Voeg bonen en mais toe > goed roeren
  8. Wat water erbij
  9. Voeg quinoa toe
  10. Nog een keer goed door elkaar horen
  11. Flink wat zout erbij, want je gebruikt geen bouillon verder
  12. Nog wat water erbij
  13. 40 Minuten laten koken
  14. Zodra het aan het pruttelen is, het vuur lager zetten

  Liked by 1 persoon

 2. Hai! Wat een leuk blog! Het klinkt me als muziek in de oren! Vooral het meal preppen (en het opruimen) lijkt me erg fijn. Waar ik daarbij tegenaanloop is dat ik wil dat ’t echt lekker is als ik ’t opwarm. Hoe bewerkstellig jij dat? En wat voor bakjes raad je aan? Nog steeds geen fijne gevonden…

  Liked by 1 persoon

  1. Hey,
   Zelf heb ik een heleboel bakjes in verschillende maten bij de action gekocht van curver. Die bevallen me prima. Mijn voorkeur heeft het om het eten op te bakken in de pan. Soms gebruik ik de magnetron, maar dit probeer ik wel een beetje te beperken. Ôś║´ŞĆ

   Like

 3. Mijn favoriete diepvriesmaaltijden:
  * spaghetti; wist je zelf ook wel al
  * De vulling voor Enchilada met kip: https://dagelijksekost.een.be/gerechten/enchilada-met-kip
  * chili con carne
  * ragout met courgetti: https://www.kriskookt.be/ragout-met-slierten-van-courgette-pascale-naessens-puur-eten/

  Het valt me telkens op dat mijn diepvriesmaaltijden steeds gehakt bevatten. Dit vind ik wel jammer, want niet perse super gezond. Dus als andere mensen goede diepvriesrecepten, zonder gehakt, weten hoor ik het graag!

  Liked by 1 persoon

 4. Hoi! Ik ben op je blog aan het lezen nav de bloghop op huisvlijt. Leuk om te lezen. Hoewel jouw leven heel anders is als het mijne (getrouwd, 3 dochters), hebben we toch veel overeenkomsten. Opruimen, ontspullen, zuinig leven, dat.
  Ik ga je blog volgen ­čÖé

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s